Kiemelt partnerek

Gémklub Webáruház

Gémklub Webáruház

Playgo Hungary Kft.

Playgo Hungary Kft.

Szőnyegek játéka

Előkészületek

Helyezzétek Assamot a piactér közepére (1. ábra)!
Minden játékos 30 dirhem értékű érmét kap, 5-ször 1 dirhemet és 5-ször 5 dirhemet.

Három játékos esetén mindenki 15 szőnyegdarabot kap (játékosonként 1-1 szín), melyet maguk előtt helyeznek el. Ha négyen játszotok, mindenki 12 azonos színű szőnyeget kap. Döntsétek el, ki kezd, majd ezután az óramutató járása szerint haladjatok körbe!

A játék menete

A köre során a játékos három cselekvést hajt végre:

•elmozgatja Assamot
•ha szükséges, fizet ellenfeleiknek, majd
•lefektet egyet a saját szőnyegeiből.

Assam mozgatása

A soron következő játékos a kockadobás előtt eldönti, merre fog Assam indulni.

A piactulaj mehet egyenesen, vagy el is fordulhat, de mindig csak 90 fokkal balra vagy jobbra (nem fordulhat 180 fokot, lásd 2. ábra)!

Ezután a játékos dob a kockával. Ahány papucsot dobott, annyi mezőt fog Assam lesétálni a piactéren. (Assam csak egyenesen mozoghat, átlósan nem, és csak abba az irányba, amit a játékos előre eldöntött.) Amennyiben elhagyná a piacteret, a tábla szélein lévő fordulókon át visszakanyarodik, és arra megy tovább (3. ábra). Ezek a kanyarok nem számítanak lépésnek.

Fizetés

Ha Assam az ellenfél szőnyegén fejezi be sétáját, a játékosnak fizetnie kell a szőnyeg tulajdonosának. A fizetendő összeg annyi, ahány azonos színű szőnyeg kapcsolódik ahhoz a mezőhöz, amin megállt.

A szőnyegeknek oldalukkal kell kapcsolódniuk, az átlósan szomszédos szőnyegek nem számítanak.

Azért a mezőért is fizetni kell, amin Assam áll (4. ábra). A játékosnak nem kell fizetnie, ha Assam üres mezőn, vagy a játékos saját szőnyegén állapodik meg.

Szőnyegfektetés

Ezután a játékos lefektet egy szőnyeget az Assammal szomszédos 4 mező egyikére (átlós elhelyezés nem ér, lásd 5. ábra)!

Szőnyeget fektethetsz:

•két üres mezőre
•egy üres mezőre és egy már lerakott szőnyeg felére (bármilyen színre)
•két szőnyeg 1-1 felére.

Egyetlen fektetéssel nem szabad letakarni teljes szőnyegeket [de két kör alatt ez már kivitelezhető, lásd 5. a), 5. b) és 5. c) ábra]!

A játék vége

A játék akkor ér véget, amikor az utolsó szőnyeget is lefektették. Minden látható fél szőnyeg és minden elnyert dirhem 1 pont. A játékot az nyeri, aki így a legtöbb pontot szerzi. Döntetlen esetén a legtöbb dirhemmel rendelkező játékosé a győzelem.

Kapcsolódó galériák

Marrakech